Paulina

over mijn werk

OVER MIJ


Waarom ik doe wat ik doe..

Zwangerschap, geboorte en moederschap hebben altijd mijn interesse gehad, al ver voordat ik zelf moeder werd. Ik ben dochter van een cultureel antropologe die Ayurvedisch therapeut is geworden, en een socioloog, interesse in mensen, culturen, gewoontes en gedragingen heb ik met de paplepel meegekregen. Ik zelf werkte, in wat inmiddels voelt als een vorig leven in de pedagogische sector als school coördinator, leidinggevende en beleidsmedewerker in de kinderopvang.

Na een aantal jaren bewust thuis te zijn gebleven besloot ik in 2013 om Doula te worden. Aan de grondslag van mijn passie voor dit werk ligt de overtuiging dat vrouwen goede zorg verdienen, zelfbeschikkingsrecht, ware autonomie, niet alleen in het dagelijks leven maar ook tijdens haar baring; de regie over het beval proces en respect voor keuzes en wensen. Dit is helaas vaak niet het default.

Wat ik zelf miste tijdens mijn eerste zwangerschap en bevalling was wezelijk contact en steun. Het gezien worden. Deze steun hebben vrouwen van oudsher gehad van elkaar en is door de individualisering van de samenleving in de laatste eeuwen zo goed als verdwenen. We bevallen in een systeem en hoewel zorgverleners de aandacht zouden willen geven aan vrouwen lukt dit in praktijk vaak niet goed (genoeg).

Er is vaak niemand die ons zegt dat we het wel kunnen, wel worden we omringt door horror verhalen en media die ons alleen angstiger maken. Dat zorgt er vaak dat onze verwachtingen laag zijn, vertrouwen in ons lijf vaak miniem en angst staat vaak centraal. Op kindbarende leeftijd hebben we vaak een aantal decenia achter de rug waarin ons verteld werd dat ons lichaam niet deugd of goed genoeg is

Ik heb dit zelf ook zo ervaren en voelde tijdens de bevalling alleen bevestiging daarvan, omdat ik niet écht gezien werd. Niemand vroeg door en ik had geen volledige keuzevrijheid. Pas veel later kwam het besef dat ik überhaupt keuzes had. Dat was een enorme mijlpaal in mijn leven als vrouw. Het werk van Ina May Gaskin heeft dat verschil voor mij gemaakt. Toen vielen alle kwartjes.

Ik ben een echte “birth nerd”  ik lees veel boeken, wetenschappelijke literatuur, kritische opiniestukken van vroedvrouwen die ik bewonder. Ik blijf mij met veel gedrevenheid passie verder ontwikkelen en mijn leerproces houdt wat mij betreft nooit op.

Het verhaal van mijn bedrijf

Dit najaar zal het alweer 11 jaar zijn sinds ik mijn reis als geboortewerker ben begonnen. In de begin jaren heb ik voornamelijk gewerkt via mond op mond reclame van mijn lieve oud cliënten en geboortewerker collega's. Het mooie was dat ik werkte in de community waar ik deel van uit maakte als jonge moeder. Dat was bijzonder en zeer dankbaar.

13 jaar geleden heb ik namelijk de bewuste keuze gemaakt om thuis te zijn met mijn kindjes. Ik had het voorrecht om deze keus te kunnen maken überhaupt, al was het niet de makkelijke weg om te nemen in vele opzichten. Het was mijn keuze, en als je mij een beetje kent ben ik daar helemaal van;) Ik ben van mening dat we het recht en vrijheid moeten hebben om keuzes te maken die passen binnen onze normen en waarden en om daar achter te kunnen staan. In die tijd heb ik mijn passie gevonden in het doula werk. Ik begon mijn opleiding tot doula in 2013 en werd zwanger van mijn tweede zoontje halverwege, en dus had ik de mogelijkheid om mij in een bijzondere en bewuste setting en wijze voor te kunnen bereiden op mijn tweede bevalling. Ik vroeg een lieve collega(www.elraakt.nl) uit de opleiding om mijn doula te zijn.

Ik deed dus al mijn voorbereidingswerk voor mijn bevalling tijdens mijn opleiding. Een van de meest impactvolle events tijdens deze was mijn bezoek aan de Human Rights in Childbirth conference in Blankenberge. Veel mindshifts en puzzelstukjes die op hun plek vielen. Ik heb diep moeten graven om écht te leren vertrouwen op mijn gevoel, en mijn keuzes daar van te laten blijken. Uiteindelijk was het een snelle bevalling van een paar uur tijd, in het geboorte centrum in Amsterdam, maar het zal altijd een van de mooiste ervaringen van mijn leven blijven. Ik zal het altijd met me meedragen als een bron van kracht..Mijn eerste bevalling was dat niet en dit had grote gevolgen op mijn start als moeder.

Deze kracht zat altijd al in mij. Het gevoel van tot het uiterste van mijn kunnen reiken en zelf de power in mijzelf te hebben gevonden was zo waanzinnig mooi.


De bevalling van Florian, mijn tweede zoontje propelde mijn passie nog verder om gezinnen te helpen een goed passend begin te krijgen. Vrouwen verdienen dit, om gesteund, veilig en gerespecteerd te worden wat voor soort bevalling ze ook kiezen. Het leven van een gedreven geboortewerker is onvoorspelbaar, ik moet mijn kinderen achterlaten bij een oppas, vrienden of familie en ben soms 6-24 uur weg. Ik kon dit niet volledig combineren toen mijn zoontjes kleiner waren en de keuzes die ik had gemaakt met betrekking tot er zijn voor hen. Daarom nam ik alleen werk aan wanneer er plek voor was in ons leven. Toen mijn jongste zoontje en baby tot peuter was zocht ik ervaring waar het maar kon, volgde diverse opleidingen en scholingen om mijn professionaliteit te ontwikkelen en om vrouwen nog beter van dienst te kunnen zijn. Ik heb zo veel inspirerende vrouwen leren kennen en moeders geboren zien worden, collega's, vroedvrouwen ontmoet waar ik zo veel van heb mogen leren. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit werk doe en mag blijven doen.

In mijn persoonlijke ontwikkeling laat ik me het meest inspireren door Eckhart Tolle, Brene Brown, Elizabeth Gilbert, Byron Katie, Esther Perel en Thich Nhat Hanh. Maar volg geen guru's, mijn grootste inspiratie bronnen zijn de vrouwen om mij heen, die strijden in kwetsbaarheid, door pieken en dalen, in baringen, moederschap, onvervulde kinderwensen of hun allerdaagse perikelen in een patriarchale wereld.

Samen met mijn liefste doula Ellen Lennartz 1,5 uur na mijn fantastische bevalling. Kan je die vonk in mijn ogen zien?! Vol kracht, trots, oxytocine(zoo veel liefde). Een van de meest krachtige en gelukkigste momenten in mijn leven.

OPLEIDINGEN EN BIJSCHOLINGEN


 • Doula opleiding te Utrecht
 • Spinning babies voor optimale feutale positonering (1x met Gail Tully 2014 & 1x met Jennifer Walker 2017)
 • Aromatherapie voor zwangerschap en geboorte Embracing Birth NL
 • When survivors give birth met Penny Simkin(ondersteunen van slachtoffers seksueel misbruik tijdens hun baring)
 • Rebozo met Thea van Tuyl
 • Baringspijn vanuit neurowetenschappelijk perspectief met Irena Veringa en Dr. Ben Cranenburgh
 • Postnatale doula training via Childbirth international
 • Trauma coaching Sorag Academie
 • Shantala baby massage
 • Shantala peuter massage
 • Zwangerschaps massage Embracing Birth NL
 • Geboorteverhalen doorhoren - de Pedagogische Onderneming
 • Kraambedmassage en massage na miskraam of abortus Embracing Birth NL
 • Fourth Trimester Food - Magamamas
 • Wat beweegt het bekken -Truus Gale
 • Angelina Martinez - Traditional Mexican midwife. SUPPORTING WOMEN DURING CHILDBEARING YEAR (pregnancy-birth-postpartum)
 • Geweldloze Communicatie in de verloskamer met Caroline Verlee
 • Training "Vrouwen met een nare/traumatische bevallingservaring begeleiden" Praktijk NovaVita
 • Gentle Beginnings Academy jaar opleiding (postpartum massage, behandelingen, zwangerschapsmassage)
 • Holding Space for trauma
 • Fysiologisch begeleiden voor Doula's Rebekka Visser
 • Trauma informed care Billie Harrigan
 • Birth Cartographer Online Training by Catherine Bell
 • Naoli Vinaver(traditional Mexican midwife) - Challenging Births – preventing and solving childbirth difficulties

OPLEIDINGEN WENSLIJST


 • Opleiding Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst
 • Birth Story Listening Kintsugi process with Pam England

CONGRESSEN, LEZINGEN EN SYMPOSIA


 • Human Rights in Childbirth Blankenberge 2013
 • Midwifery Today Conference 2013
 • Mini Symposium Baringsangst 2018
 • Sexual Abuse Survivors in midwifery care - Sally Kelly 2019
 • Expanding Normal Birth: suppporting physiological birth in every setting
 • Documentaire presentatie en panel discussie "Geen Roze Wolk"
 • Sacred Post Partum Summit by Layla B
 • Birth Healing Summit with Lynn Schulte
 • Rights of Passage and the Postpartum period by Rachelle Garcia Seliga
 • Post Partum Healing and Nurturing through Food Rituals by Centehua Sage
 • Birth Better 360 Summit
 • Concerning Maternity: Ethics, Care, Subjectivity (Utrecht Mei 2019)

diverse in person workshops en lezingen van Robbie Davies-Floyd, Kerstin Uvnas Moberg, Michel Odent, Anna Verwaal, Raymund de Vries, Anna-Maria Rosseti, Milli Hill, Debra Pascali Bonaro, Penny Simkin 


MIJN VISIE


Jouw lichaam,

Jouw baby,

Jouw baring

"Paulina is er voor je, voor, tijdens en na je bevalling. Ze kijkt met jou naar hoe jij het fijnst kunt bevallen, is de hele bevalling je steun en toeverlaat en na de bevalling blijft ze jullie als nieuwe mama en gezin ondersteunen zodat dat jij de tijd krijgt om aan je kindje te wennen en goed terug kunt kijken op je bevalling. 

Juist de post partum ondersteuning was heel fijn. Ik heb haar post partum prep workshop niet kunnen volgen (bestond toen nog niet) maar ik kan hem iedereen aanraden, je bevalling is maar kort, daarna begint het pas. 

Paulina brengt heerlijke zachte vrouwelijke rust mee. Ze maakt echt contact met je en stelt alles in het werk om te zorgen dat jouw bevalling verloopt volgens jouw wensen. 

Belangrijk hierin zijn ook dat zij jouw rechten als vrouw niet uit het oog verliest, tijdens een bevalling. Ze kan je hier veel over informeren.."

Liza & Jasper

"Het is nu een tijdje geleden dat Paulina bij ons was voor de babymassage en ik heb er nog steeds profijt van. Ik heb contact met haar gezocht omdat ik de band tussen mijn dochter en mij wilde versterken en ik had gehoord dat babymassage daar een goed middel voor was. Borstvoeding lukte niet, waardoor ik me echt zorgen maakte om onze bonding. Naast dat babymassage echt super leuk is, geeft Paulina heel veel praktische tips die passen bij ons kindje. Maar even belangrijk is dat ze ook echt oog heeft voor de moeder en daar met al haar ervaring heel veel tips en informatie kan geven waardoor je na haar bezoek als moeder heel veel positieve energie hebt gekregen en je een relaxte baby hebt. Uiteindelijk is de borstvoeding door tips van Paulina (ze heeft me in contact gebracht met de juiste mensen), zelfs nog gelukt na 9 weken. Achteraf gezien ook een kwestie van ontspannen en vertrouwen krijgen, maar juist door Paulina kreeg ik dit weer. En door de lessen van Paulina, geniet onze dochter zichtbaar van de massages die ze krijgt. Dus beiden zijn wij ontzettend tevreden en blij met de babymassage cursus van Paulina!"

Jeanne heeft de privé baby massage cursus gevolgd in April 2019

Paulina was my doula for both my children, in 2014 and 2017.

Jo & Nick

"Ik had van te voren verwacht meer te weten te komen over wat ik kon verwachten in de periode na bevalling en dat is ook zeker wat er is gebeurt! Het was ontzettend fijn zo ondergedompeld te worden in de fijne sfeer van de studio en jouw presence terwijl ik van alles leerde over de post partum periode. Door jouw cursus heb ik nóg meer zin in het moederschap! De zin ´Als het goed gaat met de moeder, gaat het goed met de baby´ heeft veel indruk op me gemaakt. Erg bijzonder!"

Lotte volgde de Post Partum Prep workshop - januari 2019

" the biggest thank you for My  Doula  Paulina who was there as My Advocate in a fully medicated pre planned C section. Thank you for making sure I was comfortable with my own choices! "

zohar & robert

" I would like to openly thank my super duper  Doula Paulina  Glapinski-Zoethout  for her care and support and utmost professionalism in being a wonderful shoulder to lean on whether during the pregnancy or the delivery or after.. I can't recommend her enough & I cannot express how grateful I'm for having her in my life!!"

Anna

“Deze workshop is echt een must voor elke moeder-to-be. Je leert er de dingen die je niet tegenkomt op de mommyblogs of in tijdschriften, maar die juist super belangrijk zijn voor een fijne start. Als je voorbereid bent op de eerste tijd na de bevalling en daarin investeert heb je er jaren plezier van. Want als je iets vergeet na de bevalling dan is het wel om lief en zacht te zijn voor jezelf.”

Shinta volgde de Post Partum Prep workshop - zomer 2018

WhatsApp chat